Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В Киев смятат, че Москва няма да посмее да взриви АЕЦ "Запорожие"

Руски военни охраняват входа на Запорожката ядрена електроцентрала в Енергодар, югоизточна Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и Русия се споразумяха, че военни кораби, самолети или дронове не трябва да доближават на по-малко от 10 морски мили от плавателни съдове, превозващи украинско зърно. По договорения безопасен коридор в Черно море "страните няма да извършват нападения срещу търговски или други граждански кораби и пристанищна инфраструктура, която участва в инициативата", се казва в документа, цитиран от REUTERS.

Алексей Арестович, съветник на украинския президент, заяви пред руския правозащитник Марк Фейгин, че Кремъл изнудва Киев със заплахата да взриви Запорожката ядрена централа. Шантажът цели да принуди украинската страна да преговаря под диктата на руската страна, предава UNIAN. До ядрената заплаха е прибегнато, след като руската страна не е успяла да обвърже сделката за зърното с подновяването на преговорите, поясни Арестович.
 
САЩ огласиха изпращането на поредния пакет от 1 млрд. долара военна помощ за Украйна. Пратката включва основно ракети и снаряди. От началото на войната американската военна помощ достигна 9,8 млрд. долара.  

Световната банка отпуска още 4,5 млрд. долара финансова подкрепа за украинския бюджет. Парите също идват от Вашингтон и са предназначени за социални разходи, съобщи финансовият министър на САЩ Джанет Йелън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Мария Габриел внесе заявление в деловодството на Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. В съобщение от пресцентъра на ГЕРБ се посочва, че с..

публикувано на 25.03.24 в 10:47
Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55
Политологът проф. Милена Стефанова (в средата), (вдясно) социологът Юлий Павлов и (вляво) проф. Росен Стоянов, политолог

За да има правителство, политиците трябва да преглътнат две неща

Най-вероятно е ротацията да се осъществи и България да има правителство, въпреки всички раздори. Нови избори не биха довели до нищо по-различно в парламента и участниците в преговорите знаят това. Такова мнение изказаха в ефира на БНР политолозите проф...

публикувано на 24.03.24 в 14:43