Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български висши училища влизат в алианса “Европейски университети“

Медицинският университет в София
Снимка: wikiwand.com

Медицинският университет в София и Аграрният университет в Пловдив се присъединиха към консорциуми от инициативата "Европейски университети". Еврокомисията одобри още 4 алианса, в два от които участват българските висши училища. С тях вече 7 български университети са пълноправни партньори в инициативата.  

Медицинският университет влиза в консорциума INGENIUM включващ 9 европейски висши училища. Пловдивският аграрен университет се присъедини към UNIgreen, заедно с още 7 партньори. Пловдивчани са първият български представител, който е водещ партньор в своя алианс.  

Консорциумите в мрежата "Европейски университети", са 44. В тях участват 340 висши училища от 31 държави Очаква се сътрудничеството им да повиши нивото на научните изследвания и да улесни преподаването на интегрални умения и комплексни знания. Всеки от консорциумите за 4 години ще получи 14,4 млн. евро по програма "Еразъм+".

Още от категорията

Отбелязваме международния ден в памет на жертвите на Холокоста

На днешната паметна дата - 27 януари, световната общност отдава почит на жертвите на Холокоста.  Именно на този ден, през 1945 г., когато съветската армия освобождава малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц (Освиенцим-Биркенау, в Полша),..

публикувано на 27.01.23 в 07:15

Предупреждение за интензивни валежи в 11 области от Източна България

В петък  минималните температури ще са от минус 1° в Западна България до 8-9° на изток. В София ще е 0°. Остава облачно. В Източна България и по р. Дунав ще вали обилен дъжд. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България ще се..

публикувано на 26.01.23 в 18:55
Снимка: Отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България

Изложение в София отваря нови врати към висшето образование на България и Испания

Отдел "Образование" към Посолството на Испания в България започва 2023-та с поглед към висшето образование, като отправя покана към всички ученици, които искат да продължат обучението си като студенти във висши учебни заведения в Испания,..

публикувано на 26.01.23 в 12:10