Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вотът в чужбина ще е най-труден за организиране в Украйна

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

3 избирателни секции ще бъдат открити в Русия за парламентарните избори на 2 октомври, каза служебният външен министър Николай Милков на съвещание при президента. В Русия обикновено се организират 4-5 секции, но вероятно ще са 3. 

Проблем е, че българското посолство в Киев временно е затворено. За организацията на вота в Украйна ще се разчита най-вече на активността в българската общност, защото командироването на служители в условията на военен риск е сложно, посочи министърът.

Вече има съгласие от десетина страни за разкриване на секции. Очакванията са зад граница да се гласува в над 700 до 800 места. Посолствата разчита на диалог и съвместна работа с българските общности в чужбина за организирането и провеждането на вота, подчерта дипломатът

БНР подкасти:

Още от категорията

1/3 от жертвите на домашно насилие се отказват от дела заради страх

С протестни прояви в София и Пловдив различни организации отбелязват днешния 25 ноември, обявен за Международен ден за премахване на насилието срещу жени. Неофициалната статистика сочи, че и тази година са извършени повече от 20 убийства на жени при..

публикувано на 25.11.22 в 15:47
 ГКПП Маказа

Обявени за издирване деца са върнати в Германия 

Три деца, обявени за издирване в Шенгенската информационна система, са върнати в Германия, съобщи БТА. В операцията са участвали служители на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на..

публикувано на 25.11.22 в 13:45

Резултатите от преброяването на населението у нас чертаят нови перспективи за страната ни

Преброяването в България, през 2021 г., дава нов поглед към икономическите центрове на страната, които привличат население, икономическа активност и оказват влияние върху съседни области, информира БТА, като цитира икономиста Петър Ганев от..

публикувано на 25.11.22 в 13:21