Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба представя българското културно наследство в чужбина

Снимка: БГНЕС

Учени от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с българското национално културно наследство – военни гробища и паметници, български църкви и манастири, крепости, паметници на именити българи.

Резултатите от това мащабно изследване са представени в изложбата „Българско културно наследство в чужбина: места и практики“ в Етнографския музей в центъра на София. Изложбата може да бъде видяна до 8 септември. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Френският колекционер Фредерик де Голдшмит ще изнесе лекция у нас

Среща-дискусия с един от най-големите съвременни европейски колекционери – Фредерик де Голдшмит, ще се състои в петък, 18 ноември, от 18.00 ч. в Софийската градска художествена галерия. Французинът, който живее и работи в Брюксел, пристига за първи път у..

публикувано на 14.11.22 в 14:10

Изложба в Ямбол предлага разходка в кулинарното минало на България

В Ямбол беше открита първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870   година до наши дни . Експонатите са част от уникална сбирка, собственост на колекционера Марин Лесев. В течение на повече от три десетилетия той събира..

публикувано на 08.11.22 в 11:25
Вицепрезидентът Илияна Йотова организира Международен форум за кирилицата.

Международен форум за кирилицата се противопоставя на подмяната на исторически факти от миналото на България

"Именно в българските земи учениците на Кирил и Методий създадоха книжовни средища, които издигнаха България до втори център на православната цивилизация след Византия. Тук бяха основата и коренът, от които да черпи сили и да избуява всеславянската..

публикувано на 07.11.22 в 12:20