Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС спря вноса на руски въглища

Снимка: Reuters

От 10 август ЕС и Великобритания спират вноса на руски въглища по санкциите след руската агресия в Украйна. Русия е сред най-големите доставчици на въглища за Европа. През 2021 г. е изнесла на запад 48,7 млн. т въглища. Това е 1/5-та от общия износ на руските суровини, съобщи REUTERS.

Русия спря доставките на петрол по тръбопровода "Дружба" през Украйна към Унгария, Словакия и Чехия. Москва оправда спирането със западните санкции от които „Транснефт“ не може да получи своите такси за пренос. Решението оскъпи нефта на световните пазари с 1%, но остана под 100 долара за барел, марка „Брент“, съобщи Bloomberg.

Русия се готви да свърже с Крим окупираната Запорожска атомна електроцентрала, предупреди украинският оператор “Енергоатом“. Москва е поискала свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 11 август заради “ударите на Киев по атомната електроцентрала в Запорожие“, предава ТАСС.

Според UNIAN, като възмездие руската армия цяла нощ активно е обстрелвала украинските градове. То става след зрелищните експлозии на военното летище Саки в окупирания Крим, където избухнаха складове с муниции. Според Москва става дума за инцидент. Според украинските коментари военната база може да е била атакувана от далекобойни ракети или местни партизани. На видео след експлозиите се вижда унищожен щурмови самолет Су-24. Съобщава се за 1 загинал и 7 ранени, сред които и 2 деца.  

Гъст дим след зрелищните експлозии на военното летище Саки на п-в Крим, 9 август 2022 г. / Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Докато Кримският полуfстров не бъде освободен, няма да има дълготраен и стабилен мир в Черно и Средиземно море. Всичко започна от Крим и ще завърши в Крим", коментира в свое телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30