Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Страните от формата "Рамщайн" обсъждат нова военна помощ за Украйна

Снимка: ubn.news

Няма причини за възобновяване на доставките на газ за "неприятелска" България, написа в своя Telegram канал руският сенатор Алексей Пушков. "Мисля, че на България трябва да се даде възможност да направи това, което тя толкова отчаяно искаше – да изкара зимата без руски газ. Не е съвсем ясно защо трябва да продължат доставките на газ за една активно "неприятелска", тоест враждебна държава, особено след като тя самата се отказа от тях", допълва сенаторът, цитиран от руската пропагандна агенция “Новости“.

На 11 август на ниво министри на отбраната в Копенхаген ще се проведе петото заседание на страните от формата "Рамщайн", които оказват военна подкрепа на Украйна. В телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на западните партньори, които осъзнават че "само осигуряването на руското военно, политическо и икономическо поражение може да ускори връщането на сигурността в Украйна и в Европа", предава UNIAN.

Чуждестранните кредитори на Украйна одобриха двугодишен мораториум върху плащания по облигации за 20 млрд долара от украинския дълг, предаде REUTERS. Големите инвестиционни фондове се съгласиха да дадат отсрочката, след като по-рано същото решиха САЩ, Великобритания и други държави кредитори. Мярката ще спести на Киев 5 млрд. долара.

След мистериозните удари на 9 август срещу кримското летище Саки, където Русия изгуби значително количество самолети и боеприпаси след полунощ на 11 август са чути поне 8 мощни експлозии на летище "Зебровка" край Гостомел в Беларус. Според местните медии всеки ден на пистата руски самолети Ил-76 докарват противовъздушни ракети от системите С-300 и С-400. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Европейският парламент чества 70-ата си годишнина

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов ще участва в тържествената церемония по отбелязването на 70-ата годишнина на Европейския парламент. Церемонията ще се проведе днес по време на пленарната сесия на парламента в Страсбург...

публикувано на 22.11.22 в 07:10

Вежди Рашидов пред Роберта Мецола: България не заслужава да бъде спирана за Шенген

България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство. Затова страната ни не заслужава повече да стои отстрани и е време да бъде приета в Шенген. Това заяви председателят на Народното събрание..

публикувано на 21.11.22 в 19:08

Ако парламентът не състави правителство, най-рано избори ще има през март

Консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии за съставяне на правителство прераснаха в спор за превъоръжаването на българската армия при срещата между президента и коалицията „Демократична България“ . Президентът..

публикувано на 21.11.22 в 11:23