Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Страните от формата "Рамщайн" обсъждат нова военна помощ за Украйна

Снимка: ubn.news

Няма причини за възобновяване на доставките на газ за "неприятелска" България, написа в своя Telegram канал руският сенатор Алексей Пушков. "Мисля, че на България трябва да се даде възможност да направи това, което тя толкова отчаяно искаше – да изкара зимата без руски газ. Не е съвсем ясно защо трябва да продължат доставките на газ за една активно "неприятелска", тоест враждебна държава, особено след като тя самата се отказа от тях", допълва сенаторът, цитиран от руската пропагандна агенция “Новости“.

На 11 август на ниво министри на отбраната в Копенхаген ще се проведе петото заседание на страните от формата "Рамщайн", които оказват военна подкрепа на Украйна. В телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на западните партньори, които осъзнават че "само осигуряването на руското военно, политическо и икономическо поражение може да ускори връщането на сигурността в Украйна и в Европа", предава UNIAN.

Чуждестранните кредитори на Украйна одобриха двугодишен мораториум върху плащания по облигации за 20 млрд долара от украинския дълг, предаде REUTERS. Големите инвестиционни фондове се съгласиха да дадат отсрочката, след като по-рано същото решиха САЩ, Великобритания и други държави кредитори. Мярката ще спести на Киев 5 млрд. долара.

След мистериозните удари на 9 август срещу кримското летище Саки, където Русия изгуби значително количество самолети и боеприпаси след полунощ на 11 август са чути поне 8 мощни експлозии на летище "Зебровка" край Гостомел в Беларус. Според местните медии всеки ден на пистата руски самолети Ил-76 докарват противовъздушни ракети от системите С-300 и С-400. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Радко Влайков

Н. Пр. Радко Влайков: Българо-румънските отношения трябва да се развиват с европейска скорост

От февруари 2022 г. Н.Пр. Радко Влайков е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Румъния. Бил е говорител на МВнР между 1994 г. и 2001 г.  Сред мисиите и назначенията му са специален координатор по въпросите на публичната..

публикувано на 15.03.24 в 19:45

Бойко Борисов: В понеделник връчваме папка с министри или отиваме на избори

В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив.  На 18 март, понеделник, се очаква..

публикувано на 15.03.24 в 14:26

По съседски: Събития с балкански адрес

Национализмът поражда заплахи за Западните Балкани През 2024 г. Западните Балкани може да бъдат изправени пред повишен риск от междуетническо насилие, пише в годишния доклад за заплахите на разузнавателните служби в САЩ...

публикувано на 15.03.24 в 10:20