Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата иска преговори с "Лукойл" за понижаване цените на горивата

Росен Христов
Снимка: БГНЕС

Енергийното министерство ще предложи правителството да отпусне заем от 400 млн. евро на държавната "Булгаргаз", каза пред БНТ ресорният министър Росен Христов. Целта е "Булгаргаз" да излезе на пазара за публично финансиране, за да върне кредита на държавата. Разглеждат се всички възможни източници за внос на газ, включително и от "Газпром". Руският монополист е последен вариант, подчерта министърът. Страната е осигурена с газ до септември. Има откъде да се намери газ поне до края на годината, заяви Христов.

По повод политическите протести в София срещу вноса на руски газ той поясни, че предишният кабинет на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром"", като е платена и колосална сума за адвокатски консултации.

Министърът допълни, че компенсацията от 13 евроцента за литър гориво за гражданите не е достатъчна и трябва да се преговаря с "Лукойл" за централно решение. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00