Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия отказа да демилитаризира Запорожката ядрена централа

Запорожката ядрена централа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи да бъде създадена демилитаризирана зона около Запорожката атомна електроцентрала, заради опасенията от ядрена катастрофа. Предложението беше отправено пред свиканото по казуса извънредно заседание на Съвета за сигурност на световната организация.

Пред съвета ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, заяви че ситуацията в централата е критична и поиска разрешение от Киев и Москва да инспектира 6-те реактора, предава REUTERS.

Руският представител в съвета Василий Небензя отхвърли демилитаризирането на централата. Според дипломата руските войски защитават окупираната централа от провокации и терористични нападения, съобщава „Интерфакс“

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомната централа за ядрено изнудване на целия свят. Украйна твърди, че Русия е превърнала централата във военна база, откъдето атакува украинските позиции. Руската армия използва реакторите като ядрен щит, защото знае, че е малко вероятно украинските сили да отвърнат на водения обстрел. Москва отрича твърдението.

На проведеното в Копенхаген пето заседание на страните от формата „Рамщайн“ за подкрепа на Украйна 26-те страни участнички обещаха нова помoщ в размер от 1,5 млрд. евро, съобщи датският министър на отбраната Мортен Бьодсков. Поети са и нови ангажименти за обучение на украинските военни за работа с получаваната западна военна техника.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14