Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет вековни дървета в парк "Странджа" ще получат статут на защитени

4
Снимка: strandja.bg

Нови пет вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” предстои да бъдат обявени за защитени. Те се намират на територията на община Царево, съобщиха от управата на резервата. Три са от вида Странджански дъб (Лъжник) (Quercus hartwissiana) и по един Бял бряст (Ulmus laevis) и Цер (Quercus cerris). 


През изминалата седмица е направен обстоен оглед от комисия от експерти на предложените дървета и са потвърдени всички изисквания за получаване на статут. До края на лятото ще бъде извършено тяхното ограждане и маркиране според изискванията на закона. 


Към момента защитените вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” са 29 на брой, като 11 от тях са обявени през миналата година. Дърветата са на възраст от 150 до 600 години, 21 от тях са от характерния за района Странджански дъб.

Снимки: strandja.bg

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50