Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет вековни дървета в парк "Странджа" ще получат статут на защитени

4
Снимка: strandja.bg

Нови пет вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” предстои да бъдат обявени за защитени. Те се намират на територията на община Царево, съобщиха от управата на резервата. Три са от вида Странджански дъб (Лъжник) (Quercus hartwissiana) и по един Бял бряст (Ulmus laevis) и Цер (Quercus cerris). 


През изминалата седмица е направен обстоен оглед от комисия от експерти на предложените дървета и са потвърдени всички изисквания за получаване на статут. До края на лятото ще бъде извършено тяхното ограждане и маркиране според изискванията на закона. 


Към момента защитените вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” са 29 на брой, като 11 от тях са обявени през миналата година. Дърветата са на възраст от 150 до 600 години, 21 от тях са от характерния за района Странджански дъб.

Снимки: strandja.bg

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50