Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

4
Снимка: Facebook / @studiovoxpopuli

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната, независима българска култура, която тепърва ще се съвзема от COVID-пораженията върху връзката изкуство-публика. Мястото носи името "Контейнер" и е дело на "Студио за документален театър "Vox Populi" – група съмишленици, които преди десет години запознаха българската публика с жанра документален театър. 

"Контейнер" тръгва от идеята за театър, който е видим и пресреща хората по техния пешеходен трафик – достъпен, социален, реактивен. „Избрахме Паметника на Съветската Армия, защото не се страхуваме от сложното минало, защото знаем, че театърът вирее в конфликтна среда и вярваме в изкуството като социален жест, като хуманен акт, като най-чистото знаме на мира и близостта между хората“ – казват създателите му. 


В ефира на Радио София основателката на Студиото за документален театър и режисьор Неда Соколовска обясни, че това ще бъде сцена, на която ще бъдат представяни независими продукции, като приоритет ще имат творби, които имат социален характер и ангажираност, които са свързани с актуални обществено важни теми. „С голям приоритет за нас са куклени, детски представления“, каза още режисьорът.

Сценичният павилион на VOX POPULI се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Сцената на открито ще предлага културно съдържание до края на октомври, а програмата му може да намерите тук

Снимки: Facebook / @studiovoxpopuli

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученици и преподаватели преведоха на италиански поезия на Петя Дубарова

Книга със стихове на Петя Дубарова излезе на италиански език в превод на деца и преподаватели от български училища в Италия. В превода участваха училищата "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция, "Пейо Яворов" в Милано, "Родолюбие" в Неапол, "Капитан Петко..

публикувано на 04.04.24 в 11:57

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30