Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Европейският съюз обмисля да затвори врати за руските туристи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкото председателство на Европейския съюз обмисля следващия пакет от санкции срещу Москва да включва пълна забрана за издаването на визи на руски граждани. Идеята ще бъде предложена на неофициална среща на външните министри в Прага в края на август. Според чешкия външен министър Ян Липавски това ще бъде “поредната много ефективна санкция”. Той смята, че по време на руската агресия, която Кремъл продължава да ескалира, не може да се говори за туризъм за руските граждани.

"Трябва да има гаранция, че руските убийци и посредниците на държавния терор няма да използват Шенген. Не може Европа да се превърне в супермаркет, където няма значение кой влиза, а основното е човек просто да плаща за стоките", коментира и Володимир Зеленски. До момента на Русия са наложени шест санкционни пакети.

Пет руски ракети са поразили украинския град Запорожие. Избухнал е пожар, а инфраструктурни сгради са били разрушени. Краматорск също е бил обстрелван, съобщиха властите на двата града. Украинските сили пък удариха четвъртия и последен мост над река Днепър в окупираната от Русия област Херсон, написа във фейсбук Сергий Хлан, служител на областната администрация.

Окупационната руска администрация в Запорожие не изключи вероятността за консервация на ядрената централа и пренасочване на оставащите мощности към териториите под руски контрол. Двете страни във войната се обвиняват взаимно за зачестилите удари по комплекса с всички рискове от ядрена катастрофа.

“Отново призоваваме Русия да прекрати всички военни действия при украинските ядрени мощности и да върне на Украйна пълния контрол върху централата”, коментира Бони Дженкинс, зам. държавен секретар по разоръжаването на САЩ. Тя съобщи, че разполага със сведения за малтретиране на украинския персонал от страна на руските войници. Двама специалисти споделят пред Би Би Си, че на практика работят под дулото на оръжието и живеят в постоянен страх.

Руският представител в ООН Василий Небензя обаче хвърли отговорността за кризата около централата в Запорожие върху Киев и западните му съюзници. “Многократно сме предупреждавали западните си колеги, че ако не вразумят режима в Киев, може да се стигне до чудовищни последствия, които ще излязат далеч отвъд пределите на Украйна”, заяви той.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30