Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите

Снимка: архив

Инфлацията изпревари ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката, потребителските цени скочиха с 10% на годишна база, наблюдава се обедняване на домакинствата. Това са част от изводите в анализ на Института за пазарна икономиката.

Средният ръст на заплатите през май и юни на годишна база е по-бавен от ръста на потребителските цени. Така увеличението на цените надхвърля това на средната брутна заплата с 4% през май и с 3,2% през юни, а през студените месеци ни очакват прогнози за още по-високи цени на храните, горивата и битовите сметки. Сред отделните отрасли единствено търговията и административните дейности показват по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията. Проблем остават и големите разлики във възнагражденията между отделните икономически сектори.

БНР подкасти:

Още от категорията

Христо Алексиев

Мярката за горивата остава и през декември

Мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво ще продължи до края на годината и това ще струва 40 млн. лв. на държавната хазна, съобщи пред Нова тв Христо Алексиев, служебен вицепремиер по икономическа политика. “За следващата година подготвяме друга мярка..

публикувано на 19.11.22 в 12:23

Двайсет области в България са загубили една пета от работоспособните си жители

Забавяне на инвестициите и растежа, пандемия, рецесия, бързо възстановяване, политическа нестабилност, война в Украйна, енергийна криза на Стария континент. В този ред следват предизвикателствата, променили икономическата и социалната карта на..

публикувано на 17.11.22 в 10:55

Румен Радев: За България Планът за възстановяване не е само финансови средства

Проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да гарантират устойчивото развитие на българската икономика. За България планът не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната. Това заяви президентът..

публикувано на 14.11.22 в 19:22