Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите

Снимка: архив

Инфлацията изпревари ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката, потребителските цени скочиха с 10% на годишна база, наблюдава се обедняване на домакинствата. Това са част от изводите в анализ на Института за пазарна икономиката.

Средният ръст на заплатите през май и юни на годишна база е по-бавен от ръста на потребителските цени. Така увеличението на цените надхвърля това на средната брутна заплата с 4% през май и с 3,2% през юни, а през студените месеци ни очакват прогнози за още по-високи цени на храните, горивата и битовите сметки. Сред отделните отрасли единствено търговията и административните дейности показват по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията. Проблем остават и големите разлики във възнагражденията между отделните икономически сектори.

БНР подкасти:

Още от категорията

Недоволството от ниските доходи и високата инфлация ескалира и в България

Обща стачка, организирана от основните синдикати, блокира преди ден цяла Белгия, същото е положението и в съседна Гърция, като в Атина преустанови работа градският транспорт, такситата и фериботите. Хиляди хора участваха в протеста там с искане за..

публикувано на 10.11.22 в 11:55

Германска фирма проучва възможността за значима инвестиция в България

Германска компания заяви интерес за инвестиция в енергетиката от над 1 млрд. евро в Северозападна България . Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на „Профайн Енерджи ГмбХ“ . Това би..

публикувано на 08.11.22 в 09:44

ЕК одобри първите пари за България по Плана за възстановяване и устойчивост

Еврокомисията одобри отпускането на 1,37 млрд. евро безвъзмездни средства по Плана за възстановяване и устойчивост на България. Очаква се парите да постъпят в бюджета в началото на декември. Реално разходите ще се извършват през 2023 г., като това ще..

публикувано на 07.11.22 в 13:55