Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите

Снимка: архив

Инфлацията изпревари ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката, потребителските цени скочиха с 10% на годишна база, наблюдава се обедняване на домакинствата. Това са част от изводите в анализ на Института за пазарна икономиката.

Средният ръст на заплатите през май и юни на годишна база е по-бавен от ръста на потребителските цени. Така увеличението на цените надхвърля това на средната брутна заплата с 4% през май и с 3,2% през юни, а през студените месеци ни очакват прогнози за още по-високи цени на храните, горивата и битовите сметки. Сред отделните отрасли единствено търговията и административните дейности показват по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията. Проблем остават и големите разлики във възнагражденията между отделните икономически сектори.

БНР подкасти:

Още от категорията

Пети блок на АЕЦ

България трябва кардинално да реши ще има ли нови ядрени мощности

България трябва да реши ще развива ли ядрената енергетика, каза пред БНР служебният енергиен министър Росен Христов. Национална стратегия за следващите 30 години ще бъде представена на кръгла маса на 17 януари пред профсъюзи, бизнеса и депутатите. Тя..

публикувано на 15.01.23 в 13:51
Костас Скрекас и Росен Христов

Подписваме скоро меморандум с Гърция за нефтопровод Александруполис-Бургас

България и Гърция съвсем скоро ще подпишат меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис-Бургас, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов след разговори с гръцкия си колега Костас Скрекас. Христов присъства на даването на официално начало..

публикувано на 14.01.23 в 16:29
ТЕЦ Варна

“Продължаваме промяната” сезира ДАНС за бездействие на “Булгаргаз” относно дълга на ТЕЦ Варна

“Продължаваме промяната” обяви, че е сезирала ДАНС за възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на страната. В периода януари-април м.г. по договора на обществения газов доставчик “Булгаргаз” с ТЕЦ Варна за доставката на..

публикувано на 14.01.23 в 15:29