Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите

Снимка: архив

Инфлацията изпревари ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката, потребителските цени скочиха с 10% на годишна база, наблюдава се обедняване на домакинствата. Това са част от изводите в анализ на Института за пазарна икономиката.

Средният ръст на заплатите през май и юни на годишна база е по-бавен от ръста на потребителските цени. Така увеличението на цените надхвърля това на средната брутна заплата с 4% през май и с 3,2% през юни, а през студените месеци ни очакват прогнози за още по-високи цени на храните, горивата и битовите сметки. Сред отделните отрасли единствено търговията и административните дейности показват по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията. Проблем остават и големите разлики във възнагражденията между отделните икономически сектори.

БНР подкасти:

Още от категорията

Световната банка понижи очакванията си за растежа на света и в България

Икономическият растеж на България през 2023 г. ще е 1.7%, прогнозира Световната банка в нов доклад. Очакваното покачване е понижено от заявената през юни прогноза за ръст от 2.6%. За Източна Европа последната прогноза е за растеж от 1.1 на сто...

публикувано на 11.01.23 в 09:42

Само 11% от българите са спестявали през 2022 година

Едва 11% от българите са успели да спестят от доходите си през м.г., показва проучване на изследователския център “Тренд”. 39 на сто са живели нормално, но без да заделят средства, 19% са харчили от спестяванията си, а 27% са прибегнали до заеми и..

публикувано на 09.01.23 в 07:10

Несигурната икономическа среда остава най-голямата пречка за предприемачите

През настоящия месец декември общият показател на бизнес климата нараства с един пункт спрямо ноември 2022. В промишлеността и търговията на дребно също се наблюдава повишение, в строителството запазва нивото си, а в сектора на услугите се понижава,..

публикувано на 30.12.22 в 15:54