Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Зеленски: Руското присъствие в Запорожката електроцентрала увеличава радиационната заплаха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна взема на прицел руските войници, стрелящи по и от завзетата Запорожка атомна електроцентрала, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той предупреди, че всеки ден, в който руските сили остават на територията на централата, увеличава радиационната заплаха за Европа до нива, надхвърлящи дори пиковите моменти от конфронтацията по време на Студената война.

Междувременно евакуиралият се в контролирани от Киев територии кмет на Енергодар Дмитрий Орлов написа в “Телеграм”, че местни жители съобщават за нов руски обстрел в посока индустриалната зона на града близо до централата. Назначеният от Русия ръководител на местната администрация Владимир Рогов пък обвини украинската армия за атаките. Според украинската Агенция за отбранително разузнаване Русия подготвя още провокации в ядрената централа. Руската армия е разположила самоходна гаубица "Пион" в района с поставен върху нея украински флаг.

Продължава контраофанзивата на украинската армия срещу град Херсон. Украинските части са разрушили втори мост на река Днепър, който се използвал от руските сили за снабдяване с провизии, твърди британското разузнаване. Армията е нанесла удари и по Донецк и Макаевка, намиращи се под руски контрол. В същото време Чечения праща нов отряд доброволци, обучени в Руския университет за специални сили, да се бият в Украйна, съобщи в "Телеграм" ръководителят на републиката Рамзан Кадиров.

Украинският здравен министър Виктор Ляшко обвини руските власти, че извършват престъпление срещу човечеството, блокирайки достъпа до субсидирани от държавата лекарства на хора в окупираните градове и села. “През шестте месеца на война Русия не позволява разкриването на хуманитарни коридори, за да предоставим наши лекарства на пациентите, които се нуждаят от тях”, заяви той пред Асошиейтед прес.

Полицията в Украйна разследва 26 хил. военни престъпления, извършени от руски войници, но се очаква да бъдат разкрити още хиляди, след като Украйна си върне завзетите от градове и села. „Всеки ден регистрираме много починали цивилни граждани“, съобщи вътрешният министър Денис Монастирски. Той добави, че се разследват престъпленията и на политическата върхушка на Руската федерация, която ръководи войските и им позволява да изнасилват и убиват цивилни – включително деца.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35