Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Причините за тежкия инцидент със сръбския автобус на АМ Тракия все още се изясняват

Снимка: БГНЕС

Най-вероятно отклоняване на вниманието на шофьора е довело до излизането на автобуса със сръбска регистрация извън пътното платно на АМ Тракия на 216 км по пътя за София. 

По думите на ръководителя на сръбската група Наташа, на един от възрастните пътници му прилошало и поискал да се премести напред. Шофьорът е искал да покаже как се сваля облегалката на съседната седалка и се навел настрани, което станало причина автобусът да излезе от пътя. 

На мястото на инцидента снощи са пристигнали главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба. 

Пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев днес съобщи, че в момента в болницата в Стара Загора са настанени 14 души - двама възрастни и 12 деца. Две от децата в по-тежко състояние са прехвърлени в "Пирогов", където вероятно ще се наложи оперативно лечение. Възрастните хора засега са в добро състояние. Единият, на когото се е наложила ампутация на крайника, е в стабилно състояние. Предвижда се линейки да откарат до границата децата и възрастните, които са в добро състояние, откъдето ще бъдат поети от сръбските власти. 

Министър Меджидиев благодари на всички медици за бързата и адекватна помощ, която са оказали на пострадалите, както и на всички обикновени граждани, помогнали кой с каквото може на мястото на инцидента. Заедно с българския министър, при пострадалите в болницата дойде и сръбският здравен министър Златибор Лончар, който благодари на българския си колега за оказаната подкрепа.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане също оказват необходимата подкрепа на пострадалите. В Стара Загора са заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска, както и социални работници от Регионална дирекция "Социално подпомагане".


Още от категорията

Топло и ветровито време с валежи във вторник

Във вторник  минимални температури ще са от 11 до 16°, в София - 12°. Ще е облачно над цялата страна с превалявания на много места по-интензивни след обяд и вечерта. За 14 области има предупреждение за силен вятър. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.09.22 в 18:10

Завръща се интересът на българите към обучението в чужбина

Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница е нараснал с 21% спрямо 2021 г. по данни на проект Световно образование, предаде БНТ. "Интересът към обучение в чужбина категорично се завръща след пандемията, тъй като няма..

публикувано на 26.09.22 в 17:20

Бум на вноса на електрически и хибридни автомобили у нас

Те са тихи, удобни, екологични и икономични. Доколко подбудите на българите да се сдобият с електромобил произтичат от стремеж към опазване на околната среда или са по-скоро финансови, не е ясно. Но едно е сигурно – те все повече се ориентират към..

публикувано на 26.09.22 в 11:30