Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разкрива обединяващата сила на чудотворните образи на Божията майка и светците

7
Снимка: Facebook / @culturalinstitute.mfa

Почитта на православния свят към иконите на Божията майка и светиите е особено силна. Те са връзката при общуването с Бога, затова именно към тях вярващите отправят молитвите си по различни поводи."Живата вяра в чудотворните образи на Божията Майка е свързващата нишка между църкви и манастири на Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви" – отбелязва Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи,по повод постерната изложба "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите". Експозицията е дело на изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", с подкрепата и партньорството на Държавния културен институт към МВнР.

Фототипната композиция, чието откриване е на големия християнски празник Успение Богородично (15 август), в изложбеното пространство на Културен център "Тракарт" в град Пловдив, е своеобразен разказ за чудесата, свързани с чудотворните икони и Светите мощи от различните балкански манастири.


"На Балканите всички трябва да търсим диалог, много повече отколкото конфронтацията, до която много често се стига – отбелязва още Снежана Йовева в интервю за радио „Ватикана“.

Снежана Йовева
– Вярата и съхранението на тази памет през манастирите, през човешките разкази за чудото, са едно изключително добро послание за това. И вие ще видите в тези 24 постерни пана този разказ – от Манастира "Св. Йоан Владимир" край Елбасан – Албания или Бигорския манастир – Република Северна Македония или от Рилския манастир и чудодейността на Светите мощи и преклонението пред чудотворната икона на Света Богородица. Струваше ни се важно да се сподели тази колективна памет за чудото и да накараме хората да се обръщат към Бога и вярата малко по-уверено.“

От откриването ѝ миналата година до този момент изложбата присъства в програмите на дипломатическите ни мисии по света и се радва на засилен интерес. В началото на тази година тя гостува на Българския културно-информационен център в столицата на Северна Македония – Скопие, като изведе на преден план чудесата, свързани с иконата на св. Йоан Предтеча в Бигорския манастир и съхранените мощи на св. Климент Охридски в църквата "Св. Пантелеймон" в Охрид. Преди това тя бе представена в Белград, в Берат и Тирана, а след това в Южна Африка, Италия, Швейцария и Беларус.


"Пътят на тази изложба е обърнат към света, ако може така да го обобщим – посочва Снежана Йовева. – Премиерата ѝ беше през август (2021 г.- бел. ред), в навечерието на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, в обновената ни галерия "Мисията" към МВнР. Във всички наши дипломатически мисии, не само на балканските държави, но и навсякъде, където има интерес към нея, може да бъде показана. Освен на български език, тя е и на английски."


На откриването на изложбата в Пловдив ще бъде представен и двуезичен каталог с разказите за чудотворните икони и свети мощи на Балканите.

Още за почитта на българите към чудотворните икони с лика на Божията майка и светиите можете да прочетете и в публикацията на Радио България „Българите вярват в чудотворните икони“.

Съставил: Дарина Григорова

Снимки: Facebook / @culturalinstitute.mfa, vaticannews.va
По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30