Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книга за банатския български диалект представят в Стар Бешанов, Румъния

Снимки: Uniunea Bulgară din Banat-România / Balgarskotu Društvu ud Banáta-Rumanija

В деня на храмовия празник на католическата църква "Успение на Пресвета Богородица" в румънското село Стар Бешенов ще бъде представена монументалната книга на свещеника Яни Василчин - "Думите на банатския български диалект" ("Hurtite na Banátsćija Balgarsći jazić").

Събитието ще се състои в Българската къща, съобщи БТА, позовавайки се на информация на Петронела Шехаби от вестника на българското малцинство в северната ни съседка - "Наша глас".

Отец Яни Василчин е декан на енорията в Стар Бешенов в продължение на 32 години. За своите заслуги е удостоен с титлата “Почетен гражданин на Стар Бешенов“. Той е дългогодишен сътрудник на Съюза на банатските българи в Румъния.

"С този велик труд отец Яни Василчин отново доказа, че е истински наш патриарх. От Съюза на банатските българи от Румъния сме благодарни за възможността да издаваме такава книга и сме убедени, че отец Василчин  ще ни радва с още много такива трудове", посочва Георги Наков, депутат на Българското малцинство в Румънския парламент. 

Книгата ще бъде представена също в Тимишоара, Букурещ и София.

Съставил: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Снимка: предоставена от Мария Самичкова

Емоционална българска Коледа в Лас Вегас

Коледа по нашенски – с пресъздаване на българските традиции за постна трапеза в навечерието на Рождество, много добро настроение и подаръци – преживяха децата на сънародниците ни в Лас Вегас, които посещават двете български училища там,..

публикувано на 19.12.22 в 15:00
Снимка: архив на Кристина Дерелиева

Коледата е възможна и за хората в старческите домове, благодарение на инициатива от Чикаго

Преди три години стартира благотворителната инициатива „Коледа за баба“, която набира все по-голям отзвук и вдъхновява стотици български деца, желаещи да дарят малко радост и топлина на възрастните хора в хосписите. Под наслов "Нека да..

публикувано на 16.12.22 в 10:45

Законови промени и липса на институции отказват македонските българи да следват в България

Законодателни промени и липсата не редовно правителство нанесоха удар върху желаещите българи от Северна Македония да следват в български университети, пише БГНЕС. За последното десетилетие от 2010 до 2019 г., до преди пандемията от Covid е..

публикувано на 16.12.22 в 09:52