Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Книга за банатския български диалект представят в Стар Бешанов, Румъния

Снимки: Uniunea Bulgară din Banat-România / Balgarskotu Društvu ud Banáta-Rumanija

В деня на храмовия празник на католическата църква "Успение на Пресвета Богородица" в румънското село Стар Бешенов ще бъде представена монументалната книга на свещеника Яни Василчин - "Думите на банатския български диалект" ("Hurtite na Banátsćija Balgarsći jazić").

Събитието ще се състои в Българската къща, съобщи БТА, позовавайки се на информация на Петронела Шехаби от вестника на българското малцинство в северната ни съседка - "Наша глас".

Отец Яни Василчин е декан на енорията в Стар Бешенов в продължение на 32 години. За своите заслуги е удостоен с титлата “Почетен гражданин на Стар Бешенов“. Той е дългогодишен сътрудник на Съюза на банатските българи в Румъния.

"С този велик труд отец Яни Василчин отново доказа, че е истински наш патриарх. От Съюза на банатските българи от Румъния сме благодарни за възможността да издаваме такава книга и сме убедени, че отец Василчин  ще ни радва с още много такива трудове", посочва Георги Наков, депутат на Българското малцинство в Румънския парламент. 

Книгата ще бъде представена също в Тимишоара, Букурещ и София.

Съставил: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Джаз вечер за българите в Берлин

На 24 ноември Българският културен институт в Берлин представя дуото Асен Дойкин (пиано) и Владимир Кърпаров (саксофон). Те ще изпълнят авторска музика, включително пиеси от своите нови албуми. И двамата музиканти от десетилетия развиват..

публикувано на 24.11.22 в 14:34

В Босилеград раздадоха новопреведени на български учебници 

Учениците, обучавани изцяло на майчин български език в основно училище „Г. Димитров“ в Босилеград, получиха нови комплекти преведени учебници. Те бяха връчени от председателя на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия Стефан..

публикувано на 22.11.22 в 12:56
Псолството на България в Берн.

Разясняват трудовите и социалните права на българите в Швейцария

Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към посолството на България в Берн ще проведе приемен ден за българската общност в Швейцария. Събитието се организира съвместно с консулската служба към посолството и..

публикувано на 21.11.22 в 14:53