Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Книга за банатския български диалект представят в Стар Бешанов, Румъния

Снимки: Uniunea Bulgară din Banat-România / Balgarskotu Društvu ud Banáta-Rumanija

В деня на храмовия празник на католическата църква "Успение на Пресвета Богородица" в румънското село Стар Бешенов ще бъде представена монументалната книга на свещеника Яни Василчин - "Думите на банатския български диалект" ("Hurtite na Banátsćija Balgarsći jazić").

Събитието ще се състои в Българската къща, съобщи БТА, позовавайки се на информация на Петронела Шехаби от вестника на българското малцинство в северната ни съседка - "Наша глас".

Отец Яни Василчин е декан на енорията в Стар Бешенов в продължение на 32 години. За своите заслуги е удостоен с титлата “Почетен гражданин на Стар Бешенов“. Той е дългогодишен сътрудник на Съюза на банатските българи в Румъния.

"С този велик труд отец Яни Василчин отново доказа, че е истински наш патриарх. От Съюза на банатските българи от Румъния сме благодарни за възможността да издаваме такава книга и сме убедени, че отец Василчин  ще ни радва с още много такива трудове", посочва Георги Наков, депутат на Българското малцинство в Румънския парламент. 

Книгата ще бъде представена също в Тимишоара, Букурещ и София.

Съставил: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Базарът на книгата ще се проведе в културния център

Базар на български книги в Чикаго

Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина организира най-голямото литературно събитие в Чикаго този есен - Базар на книгата. Той ще се проведе на 5-ти и 6-ти ноември в културния център "Българика" в американския град. Ще..

публикувано на 05.11.22 в 09:27

Българските ученици в Аман честваха народните будители

Деца от българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Аман, Йордания, отбелязаха Деня на народните будители с тържество, на което представиха делото на народни будители, техни произведения и музикални творби, пише във Фейсбук посолството..

публикувано на 02.11.22 в 10:41

В дома на Румен Стефанов - пазител на българското в Лас Вегас

Ако запитате сънародниците ни в Лас Вегас има ли съвременни будители сред тях, неизменно ще чуете в отговор името на Румен Стефанов. Всички българи там знаят или поне са чували за Румен и неговия ресторант, който е като център на българската..

публикувано на 01.11.22 в 12:35