Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книга за банатския български диалект представят в Стар Бешанов, Румъния

Снимки: Uniunea Bulgară din Banat-România / Balgarskotu Društvu ud Banáta-Rumanija

В деня на храмовия празник на католическата църква "Успение на Пресвета Богородица" в румънското село Стар Бешенов ще бъде представена монументалната книга на свещеника Яни Василчин - "Думите на банатския български диалект" ("Hurtite na Banátsćija Balgarsći jazić").

Събитието ще се състои в Българската къща, съобщи БТА, позовавайки се на информация на Петронела Шехаби от вестника на българското малцинство в северната ни съседка - "Наша глас".

Отец Яни Василчин е декан на енорията в Стар Бешенов в продължение на 32 години. За своите заслуги е удостоен с титлата “Почетен гражданин на Стар Бешенов“. Той е дългогодишен сътрудник на Съюза на банатските българи в Румъния.

"С този велик труд отец Яни Василчин отново доказа, че е истински наш патриарх. От Съюза на банатските българи от Румъния сме благодарни за възможността да издаваме такава книга и сме убедени, че отец Василчин  ще ни радва с още много такива трудове", посочва Георги Наков, депутат на Българското малцинство в Румънския парламент. 

Книгата ще бъде представена също в Тимишоара, Букурещ и София.

Съставил: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Българчетата в Одеса посрещнаха Рождество

И българчетата в Одеса посрещнаха Дядо Коледа

Учениците от българското неделно училище "Васил Априлов" посрещнаха дядо Коледа в Одеса. Повече от 30 деца се събраха за празника в сградата на Всеукраинския център за българска култура. По традиция малчуганите се запознаха с историята и традициите на..

публикувано на 25.12.22 в 11:35
Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

Консулът ни в Лос Анджелис: Българите са дали много за развитието на Новия свят

Далеч от България, нашите сънародници отвъд Океана продължават да носят онази искрица, която ги събира и сплотява в изграждането на общности. Тя се предава от поколение на поколение, като възрожденското чувство запазило българския род в дни на..

публикувано на 22.12.22 в 17:15

Още над 1 млн. лева са отделени за българските неделни училища в чужбина

Правителството е отпуснало 1 130 566 лв. допълнително за българските неделни училища зад граница. През учебната 2022/2023 година броят на неделните училища е 257, като в тях се обучават общо 25 364 деца. Причина за увеличаването на размера на..

публикувано на 22.12.22 в 17:01