Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Сигурността около АЕЦ "Запорожие" остава под въпрос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Взаимните обвинения между Украйна и Русия за нанесени удари срещу атомната електроцентрала в Запорожие продължават. Разположените в нея руски сили предлагат временно спиране на огъня, а Киев призова за нови санкции срещу Русия, заради евентуалните последствия от катастрофа в най-голямата ядрена централа в Европа. По този повод генералният секретар на ООН Антонио Гутериш разговаря с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, за да бъдат договорени условията за безопасност около централата. 

От своя страна Москва обяви, че ще направи необходимото, за да позволи на специалисти от Международната агенция за атомна енергия да посетят съоръжението, но предупреди, че мисия през Киев би била твърде опасна. Говорителят на световната организация Стефан Дюжарик каза, че ООН може да осигури логистика и подкрепа за сигурността, ако Русия и Украйна се съгласят. 

В същото време международните агенции съобщават, че в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) трима от петимата чужденци, заловени да се бият за украинските сили, могат да получат смъртно наказание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Габриел предложи състав на новото правителство

След изнервени преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ до последната секунда предложената за поста министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев първия проучвателен мандат изпълнен – с предложени имена на министри...

публикувано на 19.03.24 в 17:20

България подкрепя евробъдещето на Западните Балкани според собствените заслуги

Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността в региона на река Дунав. Такава е категоричната позиция на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Деветата конференция на..

публикувано на 19.03.24 в 15:45

МС: България не признава резултатите от изборите в окупираните територии на Украйна

"Проведените през последните 3 дни президентски избори в Руската федерация са поредното доказателство за нарастващия натиск срещу опозиционни политици, неправителствени организации, независими медии и критици на режима в Кремъл. Нарушенията на..

публикувано на 18.03.24 в 17:30