Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Първият кораб с украинско зърно е пристигнал на пристанище Тартус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сателитни снимки показват, че първият кораб със зърно, потеглил от Украйна съгласно споразуменията под егидата на ООН и Турция, е пристигнал в Сирия. Кадрите на "Планет лабс", анализирани  от Асошиейтед прес, показват, че плавателният съд "Разони" е акостирал на пристанището Тартус вчера и се намира до силоз за зърно. "Разони" напусна пристанището в Одеса на 1 август с 26 хиляди тона царевица, като се предполагаше, че товарът е за Ливан, но ливански медии съобщиха, че поръчителят се е отказал от него. 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че основната задача на украинските сили е да правят войната все по-трудна за Русия

На 16 август в северната част на полуостров Крим се взривиха боеприпаси в склад, а Москва определи инцидента като "саботаж" и призна, че той е дело на въоръжени групировки, лоялни на Украйна. От своя страна Украйна нито потвърди, нито отрече участието си в серията от взривове в Крим. Освен серията от взривове в Крим, Руската Федерална служба за сигурност приписа на "украински саботьори" и атаки срещу електропроводи на Курската атомна електроцентрала.


БНР подкасти:

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Брюксел спира докладите за Румъния по Механизма за сътрудничество Еврокомисията съобщи, че Румъния е изпълнила показателите, залегнали в Механизма за сътрудничество и проверка. Брюксел повече няма да изготвя доклади за Румъния по..

публикувано на 25.11.22 в 12:14
АЕЦ Запорожие

Русия е склонна да приеме обособяването на зона за сигурност около АЕЦ 

Създаването на зона за сигурност около украинската АЕЦ "Запорожие" може да бъде подкрепено от руската страна. Според шефа на "Росатом" Алексей Лихачов, обаче това трябва да стане съгласно условията на Русия, която контролира Запорожката АЕЦ. От..

публикувано на 25.11.22 в 10:01

Президентът Румен Радев не приема оставката на главния секретар на МВР

Националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на кратковременни конюнктурни политически амбиции. Това обяви в своя позиция президентът Румен Радев. Той подчерта, че няма да приеме подадената оставка от главния секретар на Министерството на..

публикувано на 24.11.22 в 19:29