Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Първият кораб с украинско зърно е пристигнал на пристанище Тартус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сателитни снимки показват, че първият кораб със зърно, потеглил от Украйна съгласно споразуменията под егидата на ООН и Турция, е пристигнал в Сирия. Кадрите на "Планет лабс", анализирани  от Асошиейтед прес, показват, че плавателният съд "Разони" е акостирал на пристанището Тартус вчера и се намира до силоз за зърно. "Разони" напусна пристанището в Одеса на 1 август с 26 хиляди тона царевица, като се предполагаше, че товарът е за Ливан, но ливански медии съобщиха, че поръчителят се е отказал от него. 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че основната задача на украинските сили е да правят войната все по-трудна за Русия

На 16 август в северната част на полуостров Крим се взривиха боеприпаси в склад, а Москва определи инцидента като "саботаж" и призна, че той е дело на въоръжени групировки, лоялни на Украйна. От своя страна Украйна нито потвърди, нито отрече участието си в серията от взривове в Крим. Освен серията от взривове в Крим, Руската Федерална служба за сигурност приписа на "украински саботьори" и атаки срещу електропроводи на Курската атомна електроцентрала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14