Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха нов храм на Перперикон

Снимка: БГНЕС- архив

Археолозите откриха на Перперикон нов храм, съобщава БТА. По думите на професор Николай Овчаров, той е само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света. На места зидовете са оцелели до почти 3 м височина, което прави новооткритата сграда една от най-запазените постройки, намирани досега на Перперикон, коментира археологът. 

Според проф. Овчаров, вече може да се каже, че край древния скален олтар на Дионис през римския период (3-4 век) се е оформил цял сакрален комплекс от храмове, посветени на различни тачени тогава божества. Такива са Тракийският конник и източният бог Митра, на които са изградени отделни светилища. Тепърва ще се определя на кой бог е бил посветен новооткритият храм. От своя страна специалистът по антична археология доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт към БАН, това е уникален сакрален ансамбъл, който е единствен по рода си в България. 

Отделените от община Кърджали средства обаче няма да стигнат за разкриването на храма и той ще остане да зимува в незавършен вид, посочва проф Овчаров и призова служебното правителство да отпусне поне част от предвидените в националния бюджет средства за археологическо проучване на Перперикон през 2022 г. 

Досега е разкрита източната страна на сградата, като в нея се очертават два периода - езически и след приемането на християнството. Преди християнството тук са извършвани жертвоприношения и гадателства, за което свидетелства оформения в скалата олтар с дупка за отичане на кръвта на жертвените животни. След християнизацията, в началото на 5 век, езическото светилище е зарито, както и останалите капища, с пръст и превърнато в склад за съхранение на глинени делви за зърно, допълва професор Овчаров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05
Десантът при Свищов.
 Художник: Николай Дмитриев-Оренбургски

Шест поколения българи пазят паметта за загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Паметниците поддържат жив спомена за отминали важни събития. Повечето от тях разказват за човешката саможертва, за земята, напоена с кръвта на героите, бранили отечеството. Летописците събират тези късчета история и ги подреждат в общата картина на..

публикувано на 03.03.24 в 02:25
 Карoл поп де Сатмари, 1870  г.

Освобождението на България през обектива на Сатмари

Основателят на румънската фотография, художникът Карoл поп де Сатмари е съвременник на Българското възраждане. Имал е възможността да заснеме и остави като документални образи знаменити личности и събития от българската борба за независимост. За..

публикувано на 03.03.24 в 02:25