Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания на УНИЦЕФ приканва украинските деца да се запишат в български училища

Снимка: УНИЦЕФ България

Започна информационната кампания "Добре дошли в училище в България". Тя се организира от Детския фонд на ООН в България (УНИЦЕФ) и Върховния комисариат на ООН за бежанците в партньорство с Българския Червен кръст и неправителствени организации. Кампанията е в подкрепа на усилията на министерствата на образованието и здравеопазването за предоставяне на достъп до образование и здравеопазване за децата бежанци. Целта е да помогне семействата на бежанците да се запознаят със специфики на българската образователна система и стъпките, които следва да се предприемат за записване в българско училище. 

По официални данни, в България има над 39 000 деца от Украйна. Част от тях продължават да се обучават онлайн в украинската образователна система, което ги лишава от възможността да се социализират. Досега, по информация на МОН едва около 530 деца от Украйна са записани в българската образователна система, като във Варна са подадени 350 заявления от украински семейства.  

Информационните срещи се провеждат на руски език и украински език, на 10 места в България. Юристи разясняват процедурите за записване децата, а експерти изясняват здравните изисквания при постъпване в детска градина и училище.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският президент Румен Радев и иранският му колега Масуд Пезешкиан на среща в рамките на ОС на ООН

Президентът поиска съдействие от Иран за освобождаване на българите в Йемен

България подкрепя благородната мисия на ООН и политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк. Обща..

публикувано на 26.09.24 в 08:38

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05

България се включва в Европейския ден на езиците

По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. Инициативата, подкрепена от Европейската комисия и Съвета на Европа, има за цел да насърчи културното многообразие и да стимулира изучаването на..

публикувано на 26.09.24 в 05:10