Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Успението на св. Йоан Рилски

Снимка: БГНЕС

На 18 август православната ни църква отбелязва Успението на св. Йоан Рилски, най-таченият български светец, покровител на България.

Известен е още като Рилският чудотворец, защото приживе помагал на много хора да намерят утеха и изцеление. В същото време Йоан Рилски е една от най-ярките фигури на Средновековието, оказала влияние върху целия източноправославен свят.

Роден е около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина и живял по времето на княз Борис, синовете му Владимир и цар Симеон Велики и неговия син цар Петър. Това е Златният век, когато християнството се превръща в официална религия за българите и започва разцветът на българската православна книжовност и култура.

Още като юноша бъдещият пустинник копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството, напуска манастира и в търсене на усамотение се установява в Рила. Там основава Рилския манастир, а в края на живота си се отдава на уединение в молитви Богу.

Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00