Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в 61 страни ще участват в предсрочните избори за парламент

Снимка: БГНЕС

Сънародниците ни в 61 страни ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, съобщи зам.-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов на първия редовен брифинг. Очаква се за тях да бъдат разкрити 734 избирателни секции. Сигурните места за гласуване до момента са 559, докато останалите 175 ще зависят от съгласието на приемащата страна. Само в Германия ще се гласува на 40 адреси извън дипломатическите и консулските представителства, каза Цветозар Томов.  

Подадените заявления за гласуване в чужбина надхвърлиха 3 хиляди, но крайният срок за изпращането им е 6 септември. Вече е активна електронната форма за подаване на заявленията, изтъкна зам.-председателят на ЦИК. 

Говорителят на комисията Росица Матева заяви, че жребият за номерата, с които политическите сили ще участват във вота, ще бъде изтеглен на 31 август. За изборите се регистрираха 24 партии и седем коалиции, но окончателният им брой ще стане ясен на 30 август – след проверка на подадените документи. “До областните управители и общини са изпратени симулатори за машинно гласуване”, каза още говорителят на комисията. 

На въпрос дали "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" могат да се обединят за предстоящите избори въпреки че са се регистрирали отделно, Росица Матева обясни, че само в състава на регистрирана коалиция могат да се правят промени. "Това означава, че "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" не могат да се обединят, но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата", добави Цветозар Томов. 

"Във всички подписки има покойници, възможно е човек, който се е подписал преди няколко седмици, да е отишъл на по-добро място. След като имаме 2500 подписа, ние сме длъжни да ги регистрираме, останалото е въпрос на законодателни промени", коментира Росица Матева и нашумелия казус с наличието на починали хора в списъците за регистрация на партиите.

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35