Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жеравна кани на фестивал в българска носия

Снимка: БНР - архив

Над 20 хил. души се очаква да посетят XIV Международен фестивал на фолклорната носия в обявеното за световен архитектурен паметник село Жеравна в Югоизточна България. Събитието се открива днес и ще продължи до неделя. Според продуцента на ансамбъл “Българе” Христо Димитров, по чиято идея е създаден фестивалът, посетителите ще могат поне за няколко дни да облекат българска носия и да се откъснат от цивилизацията. 


В програмата са включени множество фолклорни концерти, нестинарски игри, конкурси за автентични носии, разучаване на български народни хора. Правилникът задължава всички участници да бъдат облечени във фолклорна носия, както и да забравят за телефоните, фотоапаратите, слънчевите очила, запалките, пластмасата.

Снимки: nosia.bg, БНР - архив
По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Фолклорът на бесарабските българи вдъхновява един от значимите трудове на акад. Николай Кауфман

Денят на бесарабските българи, който отбелязваме на 29 октомври, е повод да припомним делото на акад. Николай Кауфман – един от най-големите български музикални фолклористи. На него дължим уникалния сборник с нотирани песни и инструментални мелодии,..

публикувано на 29.10.22 в 06:15

Честит да ни е Димитровден!

На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Димитър Солунски, загинал за християнската вяра в началото на IV век. В българския фолклорен календар Димитровден е празникът, който бележи първия прелом във времето и стопанските..

публикувано на 26.10.22 в 05:15
Градски винен фестивал Пловдив

Празник на мавруда в Пловдив

За трета поредна година Пловдив отбелязва празника на вината от местните сортове грозде . Той е посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, мавруда. Инициативата има за цел да привлече интереса към..

публикувано на 22.10.22 в 17:50