Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жеравна кани на фестивал в българска носия

Снимка: БНР - архив

Над 20 хил. души се очаква да посетят XIV Международен фестивал на фолклорната носия в обявеното за световен архитектурен паметник село Жеравна в Югоизточна България. Събитието се открива днес и ще продължи до неделя. Според продуцента на ансамбъл “Българе” Христо Димитров, по чиято идея е създаден фестивалът, посетителите ще могат поне за няколко дни да облекат българска носия и да се откъснат от цивилизацията. 


В програмата са включени множество фолклорни концерти, нестинарски игри, конкурси за автентични носии, разучаване на български народни хора. Правилникът задължава всички участници да бъдат облечени във фолклорна носия, както и да забравят за телефоните, фотоапаратите, слънчевите очила, запалките, пластмасата.

Снимки: nosia.bg, БНР - архив
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55