Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отказва да удължи срока на офертата за танкерите с втечнен газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страната ни е получила отказ на искането да бъде удължен срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от Съединените щати, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция.

“Получихме отговор от американската компания “Шиниър” и, за съжаление, срокът си остава същият. До 19 август трябва да посочим терминал за доставка на втечнен газ”, каза министърът. От думите му стана ясно, че той е разговарял с турски зам. енергиен министър, който е поел ангажимент да провери преди изтичането на срока дали страната му разполага със свободни терминали.  

В последните си дни правителството на Кирил Петков успя да договори с американска компания доставката на седем карго товара с втечнен природен газ за всеки месец от 1 октомври до края на април 2023 г. на цена поне с 20 долара по-ниска от тази на европейските пазари.


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владимир Малинов и Димитър Главчев

Първата доставка на ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е в АЕЦ “Козлодуй”

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев посети централата. През..

публикувано на 20.04.24 в 15:14

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58