Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

САЩ отказва да удължи срока на офертата за танкерите с втечнен газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страната ни е получила отказ на искането да бъде удължен срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от Съединените щати, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция.

“Получихме отговор от американската компания “Шиниър” и, за съжаление, срокът си остава същият. До 19 август трябва да посочим терминал за доставка на втечнен газ”, каза министърът. От думите му стана ясно, че той е разговарял с турски зам. енергиен министър, който е поел ангажимент да провери преди изтичането на срока дали страната му разполага със свободни терминали.  

В последните си дни правителството на Кирил Петков успя да договори с американска компания доставката на седем карго товара с втечнен природен газ за всеки месец от 1 октомври до края на април 2023 г. на цена поне с 20 долара по-ниска от тази на европейските пазари.


По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Ще има пряка авиолиния София - Рияд

От април тръгват директни полети между София и Рияд. Новината дойде след среща в саудитската столица между министрите на иновациите и растежа Александър Пулев и на икономиката Никола Стоянов със саудитския икономически министър Файсал Ал-Ибрахим...

публикувано на 11.01.23 в 13:13

Турция отчита рекорден износ за България през 2022 г.

Турция е осъществила рекорден износ в България през 2022 г., сочат данните на асоциацията на турските износители. България е закупила стоки и услуги за 4,42 млрд. долара. Експортът е нараснал с 21,4% през 2022 г. спрямо 2021 г.. Делът на българския..

публикувано на 11.01.23 в 09:53

Световната банка понижи очакванията си за растежа на света и в България

Икономическият растеж на България през 2023 г. ще е 1.7%, прогнозира Световната банка в нов доклад. Очакваното покачване е понижено от заявената през юни прогноза за ръст от 2.6%. За Източна Европа последната прогноза е за растеж от 1.1 на сто...

публикувано на 11.01.23 в 09:42