Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна се опасява от терористична атака в Запорожката АЕЦ

Запорожка АЕЦ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското военно разузнаване предупреди за възможна руска операция в Запорожката АЕЦ, след като на работещите в превзетата от Русия атомна електроцентрала им е наредено днес да си останат по домовете, предаде ДПА. “Опасяваме се, че след обстрела на електроцентралата руските сили сега планират да извършат терористична атака”, заявиха от разузнаването. От Москва пък дойде изявлението, че Киев планира също за днес провокация в атомната електроцентрала.

Причиняването на каквито и да било щети на елекроцентралата би било самоубийство”, коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който разговаря с президентите на Украйна и Турция Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган в украинския град Лвов. В късното си обръщение Володимир Зеленски подчерта, че Русия трябва незабавно да предостави достъп до електроцентралата на Международната агенция за атомна енергия


На тристранната среща Реджеп Ердоган изрази готовност отново да се нагърби с посредническа роля. “Надявам се, че войната ще приключи на преговорната маса”, заяви той. Володимир Зеленски обаче изключи възможността за мирни преговори с Русия, преди тя да изтегли войските си от територията на Украйна. “Хора, които убиват, изнасилват, удрят цивилни цели в градовете ни с крилати ракети всеки ден, не може да искат мир. Първо трябва да напуснат територията ни, тогава ще видим”, каза украинският президент. 

Две руски села бяха евакуирани след избухването на пожар в склад за боеприпаси близо до границата с Украйна, съобщиха местните власти. Не се съобщава за жертви, но жителите на Тимоново и Солоти са преместени на безопасно разстояние, по думите на губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков. Пожарът идва дни след експлозиите във военна база и склад за боеприпаси в анексирания от Москва украински полуостров Крим. Най-малко четири взрива е имало над Севастопол, но не е ясно дали са пострадали хора.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00