Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Без болка" – българският принос в кампанията за изваждане на животните от лабораториите

Снимка: pixabay

Десетки известни личности от България и 11 европейски държави се включиха в нов видеоклип, който призовава гражданите да подкрепят кампанията за модернизиране на науката чрез прекратяване на лабораторните опити с животни.

Според данни на ЕК от 2019 г. за експерименти в козметичната и фармацевтичната индустрия в държавите на Стария континент са използвани близо 11 милиона животни. Опитите се провеждат най-често върху мишки, риби и птици, често върху кучета, прасета, маймуни или коне. Притеснителното е, че броят на опитните животни в ЕС не намалява, въпреки че вече има много алтернативни начини за успешно провеждане на експериментите. Използването на лабораторно отгледани тъкани обаче не се налага от законодателството и така много учени по инерция продължават да правят жестоки опити върху животните.

Те се използват за тестване на лекарства, химикали, торове, пестициди, бои, домакински препарати, хранителни добавки, козметика или ботокс, за изследване на лечения и операции, за производство на различни вещества. Експериментално вещества се накапват в очите на животните, нанасят се върху кожата, инжектират се. Животните се хранят насила или се принуждават да вдишват препарати. По време на експериментите животните изкуствено развиват симптоми на болести, дори такива, които се срещат само при хора (напр. болест на Паркинсон или шизофрения) – научаваме от страницата на кампанията "Без болка".

Нов видеоклип, озвучен с популярни гласове от българската сцена, призовава за край на опитите с животни в Европейския съюз. Актьорите Силвия Петкова, Орлин Павлов и певицата Биляна Лазарова озвучават с гласовете си тримата герои на кампанията, като чрез видеото призовават всеки да се включи в подписката, с която да се промени отношението към животните и да спрат опитите върху тях.

За да бъде успешна гражданската инициатива "Експерименти без животни", до края на август трябва да бъдат събрани 1 милион валидни подписа от граждани на ЕС. До средата на август от България са събрани близо 50 хиляди подписа, каза за БНР Стефан Димитров от гражданската организация "Невидими животни".

В България основна регулация върху използването на животни в лаборатории се осъществява по Закона за защита на животните. Съществуват и редица неправителствени организации, които също работят за защитата на животните и превенция на експериментите извън правните норми. Същевременно и учени, които провеждат подобни опити потвърждават, че животните са много различни от хората,затова тестовете върху тях не дават голяма гаранция. Анатомичните, метаболитните и клетъчните различия между човека и животното правят опитите върху животни не напълно достоверни спрямо влиянието на изпробваните вещества върху човешкия организъм.

Съставил: Гергана Манчева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..

публикувано на 22.04.24 в 10:25

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35