Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Буяр Османи: РСМ да промени конституцията, ако иска да влезе в ЕС


Република Северна Македония започна преговори за членство с Европейския съюз, но за да продължи напред, трябва да промени конституцията си. Това каза министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в телевизионно интервю, цитиран от БНР "Хоризонт". Изменението на конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност наред с останалите шест, които вече са изброени в текста на конституционния преамбюл, уточни Османи. Той каза, че по време на разговорите с България е общувал с представители на македонската опозиция и не е чул от никоя партия аргумент срещу включването на българите в конституцията. По думите му, включването на българите в конституцията е трябвало да стане още при конституционните промени през 2001 година.

Срещата Вучич – Курти не даде резултат, НАТО с готовност да реагира


На срещата си в четвъртък (18.08) в Брюксел, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти не постигнаха съгласие по начина за преодоляване на кризата между двете страни, но търсенето на устойчиво решение продължава, предаде БТА. Повод за изострянето на напрежението стана намерението на косовските власти да издават временен входно-изходен документ, заменящ издадени от Белград лични карти при влизане в страната, и да сменят издадени в Сърбия регистрационни табели на автомобилите, които се управляват в Косово. Очаква се днес президентът Вучич да направи важно обръщение към нацията. Според директора на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович сръбската страна се е борила за мир, стабилност и компромисни решения.

Диалогът между Вучич и Курти се води с посредничеството на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и европейския специален пратеник за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се срещна поотделно с Вучич и Курти, заяви, че мироопазващите сили на Алианса в Косово (КейФОР) са готови да се намесят, ако стабилността между Сърбия и Косово е изложена на риск.

Албания ще бъде говорител на интересите на Косово в ООН


След среща с президента на Косово Вьоса Османи, президентът на Албания Байрам Бегай похвали Косово за позицията да продължи диалога със Сърбия като начин да покаже, че независимостта на Прищина е необратима, предаде албанската агенция АТА. Бегай изрази удовлетворение от позицията на президента на САЩ Джо Байдън, според когото изходът от кризата между Сърбия и Косово е "всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията, фокусирано върху взаимното признаване", както и от тази на германския канцлер Олаф Шолц, според когото условие за членството на Сърбия в ЕС е тя да признае независимостта на Косово. Бегай подчерта, че Албания  подкрепя членството на Прищина в НАТО и всички международни организации и че ще работи за визова либерализация за Косово. По време на мандата си в Съвета за сигурност и като член на ООН Албания ще бъде говорител на интересите на Косово, подчерта той.

8 000 000 дози ваксина срещу Covid-19 е на път да бракува Румъния


Министърът на здравеопазването на Румъния Александру Рафила обяви, че е поискал от Европейската комисия да намали значително доставките на ваксини срещу Covid-19 за тази и 2023 година, съобщава румънският сайт "Зиаре". По думите на Рафила, в момента страната разполага с над 8 милиона дози ваксина, чийто срок на годност изтича. Те не могат да бъдат използвани, защото няма интерес, а не могат и да бъдат продадени или дори дарени. "Те ще трябва да бъдат унищожени, което означава нови разходи. Говорим за стотици милиони евро”, каза министърът. Румъния иска, ако се предлага ваксина, тя да е ефективна спрямо циркулиращите в момента варианти на коронавируса.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, rs.n1info.com, president.al, capital.ro
По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Дясно-консервативен съюз "Синя България" се обяви за алтернатива на "либералните сглобки"

Поставя се началото на дясно-консервативен съюз "Синя България" като "политическа алтернатива на либералните сглобки и левите евразийски проекти". Той се ориентира към "всички, които са убедени, че сигурността ни се гарантира от силна България в Европа на..

публикувано на 05.04.24 в 15:54

Изборите за ЕП и НС ще бъдат в един ден

На 9 юни в България ще се проведат едновременно избори за европейски парламент и за народно събрание. Президентът Румен Радев обяви решението си по време на консултациите с политическите партии, след като Димитър Главчев представи служебните министри...

публикувано на 05.04.24 в 11:48

Готов е съставът на служебното правителство

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи състава на служебно правителство пред държавния глава Румен Радев и представители на  политическите сили в народното събрание, без БСП. Ето и неговият състав: Министър-председател – Димитър..

публикувано на 05.04.24 в 11:04