Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорен е един танкер с втечнен газ за октомври

Снимка: БГНЕС

Днес България е успяла да договори слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция и е приела офертата на "Шиниър" за доставка на един танкер през октомри. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. Двата танкера за ноември и декември страната ни няма да може да приеме, тъй като не може да осигури слотове за тях. Условията за осигуряването им ще направи цената на газа неконкурентна.

2/3 от газа за октомври е осигурена на конкурентна цена спрямо пазарните условия. Водят се преговори за останалата 1/3, както и за ноември и декември. Фокусът е върху най-ниските цени на доставките.

Ще се говори с Азербайджан за увеличаване на количествата. Водят се също преговори за газ с Турция. Оттам нататък се ориентираме към средносрочни договори за доставки. България ще участва в търговете на Ревитуса за слотове за 2023 година. Ако слотове бъдат осигурени на конкурентна цена, тогава ще бъдат договорени и танкери с втечнен газ за следващата година. Но предпочитанията са за системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени.

Офертата за американския втечнен газ беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков. Дни преди да сдаде властта той обяви офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на 2022 г. и още 4 за първите месеци на 2023 г., като уточни, че ако служебното правителство намери по-добри оферти, може да откаже тази за танкерите. Срокът за потвърждаване на офертата беше 19 август. Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но от американската компания отказаха


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39