Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорен е един танкер с втечнен газ за октомври

Снимка: БГНЕС

Днес България е успяла да договори слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция и е приела офертата на "Шиниър" за доставка на един танкер през октомри. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. Двата танкера за ноември и декември страната ни няма да може да приеме, тъй като не може да осигури слотове за тях. Условията за осигуряването им ще направи цената на газа неконкурентна.

2/3 от газа за октомври е осигурена на конкурентна цена спрямо пазарните условия. Водят се преговори за останалата 1/3, както и за ноември и декември. Фокусът е върху най-ниските цени на доставките.

Ще се говори с Азербайджан за увеличаване на количествата. Водят се също преговори за газ с Турция. Оттам нататък се ориентираме към средносрочни договори за доставки. България ще участва в търговете на Ревитуса за слотове за 2023 година. Ако слотове бъдат осигурени на конкурентна цена, тогава ще бъдат договорени и танкери с втечнен газ за следващата година. Но предпочитанията са за системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени.

Офертата за американския втечнен газ беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков. Дни преди да сдаде властта той обяви офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на 2022 г. и още 4 за първите месеци на 2023 г., като уточни, че ако служебното правителство намери по-добри оферти, може да откаже тази за танкерите. Срокът за потвърждаване на офертата беше 19 август. Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но от американската компания отказаха


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13

Еврокомисията ще проведе информационни кампании за въвеждането на еврото у нас

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони подписаха в Люксембург Споразумение за партньорство между Еврокомисията и България за..

публикувано на 12.04.24 в 12:03

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50