Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорен е един танкер с втечнен газ за октомври

Снимка: БГНЕС

Днес България е успяла да договори слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция и е приела офертата на "Шиниър" за доставка на един танкер през октомри. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов. Двата танкера за ноември и декември страната ни няма да може да приеме, тъй като не може да осигури слотове за тях. Условията за осигуряването им ще направи цената на газа неконкурентна.

2/3 от газа за октомври е осигурена на конкурентна цена спрямо пазарните условия. Водят се преговори за останалата 1/3, както и за ноември и декември. Фокусът е върху най-ниските цени на доставките.

Ще се говори с Азербайджан за увеличаване на количествата. Водят се също преговори за газ с Турция. Оттам нататък се ориентираме към средносрочни договори за доставки. България ще участва в търговете на Ревитуса за слотове за 2023 година. Ако слотове бъдат осигурени на конкурентна цена, тогава ще бъдат договорени и танкери с втечнен газ за следващата година. Но предпочитанията са за системни доставки на тръбна газ на конкурентни цени.

Офертата за американския втечнен газ беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков. Дни преди да сдаде властта той обяви офертата - за доставка на 7 танкера, три до края на 2022 г. и още 4 за първите месеци на 2023 г., като уточни, че ако служебното правителство намери по-добри оферти, може да откаже тази за танкерите. Срокът за потвърждаване на офертата беше 19 август. Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но от американската компания отказаха


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05