Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на именитите музиканти

Народната певица Йорданка Илиева и гайдарят Илия Димитров – образци на тракийската и шопската традиционна музика

Снимка: архив

"Най-хубаво и най-приятно ми беше да пея. Работех и пеех. Знаех песни и пеех по цял ден, където и да бях, каквото и да правех" – споделя приживе голямата тракийска певица Йорданка Илиева. Родена е на 22 август 1922 г. в с. Недялско, Ямболско. Тук започва обучението ѝ в "майчината музикална школа", с песните от трудовото ежедневие, седенките и селските празници. Красивият ѝ сопран извайва богатите тракийски орнаменти и не оставя равнодушен никого. Тя е сред първите народни изпълнители, осъществили записи в грамофонните фирми "Симонавия", "Орфей", "Микрофон", под съпровода на групите на Ради Ангелов и на Ахмед Бабаков.

През 1943 г., след прослушване в БНР (тогава Радио София) е одобрена за участия в ефира, а през 1946 г. вече е редовен сътрудник и започва да изпълнява тракийските си песни на живо в "Часът на селото". Акомпанира ѝ "Угърчинската група", където на гайда свири и бъдещият ѝ съпруг Илия Димитров. Йорданка Илиева е една от осемте певици, подбрани сред над 400 кандидатки в новосъздадения Държавен ансамбъл за народни песни и танци – София. Често изпълнява соловата партия, също е глас от различни камерни състави, с които участва в световните концертни турнета по света. Сред колегите, с които работи, е Тодор Тодоров, дългогодишен технически директор на Ансамбъл ˮФилип Кутев“.

"От всички певици, които познавам в Ансамбъла, Йорданка Илиева беше най-скромна, много тиха – споделя за Радио България Тодор Тодоров. – Като певица беше много добра. Интересно е, че с Вълкана Стоянова имат еднакви съдби. Също като нея я откриват на събор през 30-те години на м.в. и я канят за записи на плочи. А и селата на двете певици са в Ямболско, на 3 км едно от друго. През 50-те години на м.в., когато обявяват конкурс за Ансамбъла, и тя като Вълкана е сред първите приети певици. И на двете, като певици с опит, им възлагат обучението на по-младите."

На 30 октомври ще се навършат 100 г. от рождението и на гайдаря Илия Димитров, съпруг на Йорданка Илиева. Двамата се запознават покрай работата с "Угърчинската група", но стават семейство в Ансамбъла.

"Той е роден в с. Чеканчево, община Горна Малина – продължава Тодор Тодоров. – Още на 16 г. е утвърден гайдар. Изявите му в ансамбъла са свързани с изкусното владеене на шопските ритми. Известен е със записите на "Граовско хоро", "Чеканска копаница", "Пайдушко", "Шопско на пояс" и др. Музиката на танцовата постановка "Събор в Софийско" – емблема на ансамбъл "Филип Кутев", е по негови мотиви. В Ансамбъла двамата съпрузи остават до пенсионирането си. Няколко пъти Вълкана Стоянова ми е казвала: "Йорданка Илиева остана в моята сянка, а също е много стилна тракийска певица." Според мен, тя не отстъпва на Вълкана Стоянова."

Йорданка Илиева оставя за "Златния фонд" на БНР над 70 тракийски песни, записани с ˮУгърчинската група", "Тракийската тройка", "Странджанската група", Оркестъра за народна музика на БНР. Фолклорното наследство на именитото семейство се отличава с изключителната си стилова чистота. Техните изпълнения са прекрасна певческа и инструментална школа за младите следовници, извор на идеи за бъдещо творчество.

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08