Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да израснеш с Рахманинов – интегрален албум на ученици на Антонина Бонева

Снимка: pixabay
Двойният албум "Да израснеш с Рахманинов" съдържа "Етюди-картини“ (Études-Tableaux) на големия руски пианист и композитор. Свирят ученици на Антонина Бонева – вдъхновител и ментор на проекта, известен педагог и изпълнител. Това е първият интеграл на "Етюди-картини", записан в България. Проектът ще бъде представен в три поредни концерта – на 24 август в камерна зала "България", на 27 август в залата на библиотеката в Стара Загора, на 29 август – в Созопол, на Международния фестивал на изкуствата "Аполония".

Сергей Рахманинов

Сергей Рахманинов пише своите "Етюди-картини" в годините преди да избере емигрантския живот. Известно е, че известният композитор, потомствен дворянин, напуска Русия в началото на 1918 г., заедно със семейството си, оставяйки цялото си имущество. Първо живее в Европа, а след това – в САЩ, където умира на 69 г. Първата поредица "Етюди-картини" опус 33 създава през 1911 г., а втората, завършена през 1917 г., се оказва последното му произведение, написано в родината. Тези пиеси са неизменна част от пианистичния репертоар, но интегралните изпълнения и записи са рядкост по света.

"Това не е първият интегрален проект, който правя с моите възпитаници. Преди години, с друга група ученици, подготвихме валсовете на Шопен. Изнесохме много успешен концерт, а екип на БНТ засне прекрасен филм" – разказва г-жа Бонева пред Радио България. – След успеха на Шопеновия интеграл, тя решава да направи "Етюди-картини"“ оп. 33 със своите ученици от ученици в НМУ "Любомир Пипков". Идеята постепенно се разраства и така се появява двойният албум.

"Тъй като етюдите от оп. 39 са извънредно трудни, аз се обърнах към трима мои ученици, които в момента са в различни краища на света, но продължаваме да работим заедно, макар и не толкова често. Елвис Василев е в Кувейт, преподава, скоро започва да изнася концерти. Другите двама завършиха бакалавърска степен, предстои им магистърска – това са Теодор Пазов в Хамбург и Роберто Илиев в Мадрид. Те приеха идеята с удоволствие, свирят етюдите от втория цикъл, с изключение на два, които изпълняват Марина Мравова и Йоана-Лора Василева, които са на 17 г. Мартин Цветков е най-малкият участник, той е на 15 г., свири два етюда оп. 33. Понеже изпълнява прекрасно Прелюд в си минор, оп. 32, № 10 от Рахманинов, добавихме това произведение като бонус към програмата. Заслугата и идеята за диска е на Даниела Калайджиева, която всъщност е мениджър на проекта. Тя подготви и документите за кандидатстване в Национален фонд "Култура". Безкрайно сме благодарни, че го одобриха, без тяхната помощ нямаше да успеем. Подобни интегрални албуми в цял свят са рядкост. Ето защо това е добър принос на българската клавирна школа.





Доцент Павел Стефанов направи чудесни записи, всички свириха с любов и отдаденост, затова се получи много хубаво. Те всички са талантливи, имат вече много международни и национални награди. Трябва да кажа, че и по-малките свирят забележително добре, а големите са вече изградени пианисти. Рахманинов е един от моите любими композитори, но имам много малка ръка и не мога да свиря например концертите за пиано. Но предавам тази любов на моите ученици. Те се увличат от експресивността на тази музика, красотата, камбанния звук, в същото време произведенията за пиано на Рахманинов изключително добре развиват техниката им. Този интеграл се получи над очакванията ми, а и обложката на диска е чудесна и оригинална, благодарение на художничката Александра Еврова и фотографа Добри Попов. Много съм щастлива.“


Снимки: pixabay, архив, личен архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05
Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05