Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как българите в Болград се готвят да посрещнат празника на града си

Столица на бесарабските българи – така наричат украинския Болград, чието име идва от българските думи "бол" – изобилие, и "град". На 25 август градът ще отбележи 201-ата годишнина от своето основаване. Както винаги – празнично, макар не с традиционния размах и на площада, тъй като заради военните условия в Одеска област на 23, 24 и 25 август са забранени масовите мероприятия. Това разказа в интервю за Радио България Галина Иванова, директор на Областния център за българска култура в Болград:

"Прието е решение честването да бъде по локации. Например, локация "Балкански ястия", локация за домашни сирена, локация за концертни програми с по-малко хора… Мероприятията ще бъдат пръснати из целия град. Ние подготвихме една етнографска изложба, наречена "Бесарабски мотиви", на която ще представим различни традиционни за бесарабските българи пешкири, бродерии и ще бъде много интересно."


По думите на Галина Иванова, в Болград по принцип живеят близо 15 хиляди души, но от началото на войната там пристигат други над 6000 от Харков, Херсон, Одеса и др., т.е. така наречената вътрешна миграция.

Как живеят сънародниците ни в Болград днес? Към момента градът се намира встрани от военните действия.

"Тук засега е спокойно. И слава Богу! Надяваме се, че и по-нататък ще бъде така. Но доста хора в момента заради войната са без работа, седят вкъщи на дотации от държавата. Нямат заплати – разказва Галина Иванова. – Сега преди началото на учебната година се мисли и дали децата да посещават училище, дали училищата имат места, където децата могат да се скрият в случай на опасност. Цените на храните, на горивата се вдигнаха. Животът се промени. По-сложно стана. Но слава Богу, ни е спокойно и сме си в своите къщи."

Сега е лято. Това е и времето, когато младежите, прясно завършили училище, кроят планове как да продължат образованието си. Много от младите българи в Болград мечтаят това да стане в родината на дедите им – в България. В момента кандидатстващите чакат резултатите от второто класиране, а ще има и трето. Тази година желаещите да учат в български университети са повече от всякога – както заради военните условия, така и заради възможностите, които предлага българската държава. "За Украйна и Молдова са дадени 1000 бройки, което в сравнение с предишни години е много", посочва Галина Иванова. При подаването на документите част от младежите се обръщат за помощ към Българския център. Попитахме директорката му, към кои, по нейни наблюдения, професии се стремят тазгодишните кандидат-студенти.


"Тази година не мога определено на 100% да кажа, какви са предпочитаните специалности, защото всяко дете се регистрира самостоятелно в платформата и си вкарва специалностите. Но мога да кажа за тези деца, които идваха при нас за помощ. Това е, разбира се, медицината, а също така туризмът, спортът и компютърните технологии" – обобщи Галина Иванова.

Честит празник на Болград и сънародниците ни там!

Снимки: Областен център за българска култура в Болград, bolgradsovet.com.ua, glaspress.rs

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34
Снимка: Facebook / Българското училище „Иван Вазов“ в Париж

Българското училище "Иван Вазов" в Париж се готви за 10-ия си рожден ден

Учениците и учителите от българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж готвят специален концерт , с който на 19 май от 11,30 ч. ще отбележат 10-ата годишнина от създаването на школото. Това е "мястото във Франция, в което ние заедно..

публикувано на 21.04.24 в 09:15

Българският хор “Бяла роза“ ще се представи на великденски концерт в Пескара

Българският хор “Бяла роза“ в град Пескара ще участва във великденски концерт, който ще се състои в неделя, 21 април, от 16,30 ч. местно време в църквата Adorazione в италианския град. “ Директорът проф. Елена Димитрова и всички хористи имат..

публикувано на 20.04.24 в 17:10