Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чубрица – нидерландският хор с име на българска подправка

Снимка: chubritsa.nl

"Чубрица" (Ensemble Chubritsa) от Амстердам, Нидерландия, е един от най-дълголетните хорове за български фолклор извън страната ни. Началото е през 2004 г., поставя го известната народна певица Галина Дурмушлийска, заедно с диригента Иво Босвайк и мениджъра Яп фан Белен. Оттогава певците и инструменталистите на "Чубрица" многократно са гостували в България. Бяха у нас и през август тази година, изнесоха концерти в сградата на Неврокопската света митрополия, гр. Гоце Делчев, Добринище и Копривщица – на Националния събор за народно творчество.

Диригент на "Чубрица" от 2018 г. е Светла Анастасова-Клайн. Родена в Широка лъка, тя от дете се занимава паралелно с музика и спорт. Години наред прекарва зимните ваканции като ски учител в известния ни зимен курорт Пампорово. Там се запознава с бъдещите си свекър и свекърва – големи почитатели на България и българския фолклор. Съпруга си среща покрай други свои приятели и в началото дори не подозира, че вече познава семейството му. "Явно е било съдба", казва тя. Светла живее в Холандия от 18 години, дирижира още четири хорови състава, но само "Чубрица" е фолклорен. В България е завършила дирижиране в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив. А преди това – народно пеене и тамбура в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка.

"Училището е открито през 1971 г. , а аз израснах там – разказва Светла. – Баща ми беше директор дълги години, майка ми преподаваше. От съвсем ранна възраст присъствах на всички репетиции на състави и солисти, на всички концерти. Имах страхотни преподаватели по български фолклор, от тях научих много. Помня и родопските песни на моите баба и дядо. Имам много здрави корени."

Светла Анастасова-Клайн

Работата с "Чубрица" е доста специфична, споделя още диригентката. Това е любителски състав, а участниците в него имат различни професии. Някои от тях са открили любовта си към българския фолклор още в тийнейджърска възраст, пътували са до България години преди създаването на ансамбъла. Знаят десетки песни, които изпълняват наизуст, с вдъхновение и внимание към българския език. Имат издадени два албума – "Години, години" и "Очи, чорни очи". Аранжиментите са специално създадени за хора от Петър Крумов, Генчо Генчев и други наши композитори. Сериозен принос за репертоара на хора има Иво Босвайк, както и кларинетистът на ˮЧубрица“ Берт Крауер Bert Kruijer, който също прави аранжименти на народни песни с помощта на Светла.

Българките в състава са само три – Надя Орешкова, Ана Самоукова и Христина Карагеоргиева (наша колега, работила в Английска редакция на Радио България). Заучавайки текстовете, а и при многократните гостувания у нас и контактите с български изпълнители, ентусиастите от хора са научили немалко думи, но всъщност не говорят езика ни.

С част от хористите на събора в Копривщица

"Когато разучаваме нова песен, първо разказвам какво е съдържанието на текста, от коя фолклорна област е, какво е характерно за този район, какви са орнаментите, костюмите, темпераментът на хората. Записвам на звуков файл много бавно целия текст. Превеждаме го, заедно с членове на ръководството на хора и го изписваме фонетично. На запис изпявам много бавно всяка партия, ако има специфични орнаменти, също ги изпявам много бавно. Когато напреднем в усвояването, изпявам песента в оригиналното темпо. Репетираме два пъти месечно – всяка втора и четвърта неделя, но им давам задачи за вкъщи, те са свикнали с тази форма на работа. Много е трудно да се създаде подобна хорова формация, затова е важно да не се забравя кой е положил основите. Изключително съм благодарна на Галина Дурмушлийска, на Иво Босвайк, на Ренске Фелтхаус, която дирижира хора след него. Ансамбълът никога не е прекъсвал дейността си. Дори по време на пандемията репетирахме изключително усърдно. Традиционно имаме много концерти, както и огромен брой почитатели, които се стараем да изненадваме с нещо ново на всеки концерт."

Снимки: Албена Безовска, chubritsa.nl

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика.  Събитието..

публикувано на 02.03.24 в 15:35