Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква отбелязва Отсичане главата на св. Йоан Предтеча

Снимка: архив

На 29 август Българската православна църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Предтеча и Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. В този ден в знак на съпричастност към страданията на светеца по аналогия с пролятата му кръв не се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.
В народния календар денят се нарича Секновение заради вярването, че на този ден се „сече“ лятото, „секат“ се денят и нощта - стават равни по времетраене. Водата и времето започват да застудяват. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05
Десантът при Свищов.
 Художник: Николай Дмитриев-Оренбургски

Шест поколения българи пазят паметта за загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Паметниците поддържат жив спомена за отминали важни събития. Повечето от тях разказват за човешката саможертва, за земята, напоена с кръвта на героите, бранили отечеството. Летописците събират тези късчета история и ги подреждат в общата картина на..

публикувано на 03.03.24 в 02:25