Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив кани на своята "Сцена на кръстопът"

Снимка: stageatacrossroads.bg

"Театъра Мъдростта" – под това мото преминава поредното издание на Есеннния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив, който се открива днес (10 септември). Както всяка година, програмата предлага богата гама от представления, изложби и концерти, като за всички тях входът е свободен или с покани, които може да получите на касата на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Града под тепетата. 

След откриващото представление "Вампир", по пиесата на Антон Страшимиров, почитателите на театралното изкуство ще могат да се насладят на спектаклите "Една българка", "Народът на Вазов", "Амадеус" и други. 

„Амадеус“
В рамките на фестивала ще бъдат представени и няколко литературни заглавия, като „Колко е лесно да бъдеш обичан – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов" и биографичната книга на режисьора професор Иван Добчев – "Автопортрет в огледалото на сцената".

Важна част от програмата са и няколко изложби като "Ред 8, място 14" на скулптора Валентина Златарова, която се открива на 11 септември в галерия "Димитър Георгиев". Тя включва творби, вдъхновени от представленията на Драматичен театър Пловдив, сред които изпъкват заглавия като "Възвишение", "Одисей", "Евридика в подземния свят" и други. 


От 2015 година Валентина Златарова живее и работи между Великобритания и Испания, като артистичните ѝ търсения винаги досега са били свързани с човешките форми, пресъздадени от устойчиви материали.


Пълната програма на фестивала може да разгледате тук.


Снимки: stageatacrossroads.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55