Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторски клас ˮС песните на Кичка Савова“

Снимка: Божидар Чолаков

За втора поредна година лауреатите от Международния фолклорен фестивал ˮС песните на Кичка Савова“ взеха участие в майсторски клас по народно пеене, който е част от тяхната награда. Фестивалът, както и майсторският клас се организират от фондация ”Кичка Савова“, оглавявана от Стефка Здравкова, дъщеря на известната тракийска певица.

ˮТова е заветът на моята майка в името на бъдещето на фолклора – споделя г-жа Здравкова пред Божидар Чолаков в интервю за БНР – Радио Кърджали. – За втора поредна година майсторският клас ˮС песните на Кичка Савова“ се провежда в залата на Ансамбъл ˮТракия“ под ръководството на вокалния педагог Дарина Славчева Славова. Тя е великолепна народна певица, солистка на ˮТракия“, преподавател в НМА ˮПанчо Владигеров“ и беше любимата ученичка на майка ми. Искам да поясня, че в майсторския клас участват деца, носители на голямата награда от Международния фолклорен фестивал ˮС песните на Кичка Савова“, проведен тази година за 11 път. Майсторският клас е съвместен проект на фондация ”Кичка Савова“ и Дарина Славчева Славова. Тези деца са бъдещето на българския фолклор. Иска ми се те да вярват в това, че има кой да ги чуе и подкрепи, за да продължат напред.“

Анна и Александрина Проданови със Стефка Здравкова, дъщеря на Кичка Савова
Ето и какво разказва Дарина Славчева Славова преди гала концерта на младите таланти:

ˮЕмоцията, която се получава е различна, но това което ги обединява, че обичат да пеят. Идват окрилени от надеждата да научат нещо ново. Да се докоснат до творчеството, до житейския път, до техния пример Кичка Савова и на гала концерта да представят пред публиката това, което са научили. Новост тази година е участието и на две момчета – Златомир Димитров и Божидар Дачев. Специално за тях са подбрани песни, които са подходящи за мъжки глас. Те са изключително талантливи. 

Божидар Дачев и Дарина Славчева Славова
За майсторския клас се постарах да подбера познати песни от репертоара на Кичка Савова, както и някои по-малко известни. Те са съобразени с възрастта на децата – като диапазон на гласа и като емоция. За най-малките Иехая Желязкова и Мария Христова може би беше по-трудничко, защото трябваше да заучат дълги текстове, но те се справиха. Помогна им техният устрем да се докажат пред по-големите. 

Никол Узунова от Свиленград
Изключително доволна съм и от останалите – Никол Узунова, Анна и Александрина Проданови, Анастасия Пилева.“


Съставил: Албена Безовска (по
публикация на БНР-Кърджали)

Снимки: Божидар Чолаков – БНР-Кърджали

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35