Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

101 каба гайди и олимпийските ни шампионки ще открият световното по художествена гимнастика

Илиана Раева
Снимка: Тони Тончев

Под звуците на 101 каба гайди и изпълнение на момичетата от олимпийския ни ансамбъл ще бъде открито световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 14 до 18 септември в столичната зала “Арена Армеец”, съобщи за БНТ президентът на федерацията Илиана Раева.

Талисман на състезанието ще бъде Хитър Петър – български фолклорен герой, за когото се разказват анекдоти от близо 400 г. “Световното първенство ще бъде под егидата на българската шевица и целият брандинг в залата ще бъде украсен”, каза Илиана Раева.

Заявки за участие са дали “впечатляващ”, по думите й, брой гимнастички – 85 в индивидуалната надпревара и 30 ансамбъла от 62 държави. “Много се разширява географията на художествената гимнастика “, добави президентът на федерацията, припомняйки, че на миналото световно първенство са участвали състезателки от 58 страни.

България ще бъде представена от Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъла.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елитът на световната художествена гимнастика се събира на Световната купа в София

София отново се превръща в столица на световната художествена гимнастика, в която елитът на този спорт ще нарисува голямата картина от предусещания, емоции и въжделения броени месеци преди олимпийските игри в Париж. От 12 до 14 април в зала..

публикувано на 11.04.24 в 11:25

Втора загуба за Нургюл Салимова на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова загуби от Александра Горячкина на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. Партията беше първата класическа между двете от финала за Световната купа през август м.г., който заемащата трето място в световната..

публикувано на 11.04.24 в 10:30

Салимова постигна реми срещу лидерката в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова постигна реми с бившата световна шампионка Тан Чжони от Китай в петия кръг от Турнира на претендентките в Торонто. С черните фигури 20-годишната българка изигра много спокойно партията си срещу водачката във временното..

публикувано на 10.04.24 в 12:35