Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Влада Томова за българската народна музика като вдъхновение

Снимка: личен архив

Влада Томова е вокалистка, автор на песни, а през последните години – организатор на майсторски класове по българско народно пеене. Родена е в Крим, Украйна, израства в България, в Щатите отива, за да учи джаз в Berklee College of Music. Още като студентка започва да експериментира в полето на world и етно музиката. Солистка е в различни формации, създава и женския народен хор Yasna Voices.

Живее в Ню Йорк, но винаги, когато е възможно, се завръща в родината. Обикновено е заедно с певици от хора или приятели, на които показва красиви места из България, организира срещи с известни български музиканти, изнася концерти. 

Тази година я срещнахме в Копривщица, по време на Националния събор за народно творчество (изданието, което трябваше да се състои през 2020 г.) Там, ръководената от нея чуждестранна сборна група изнесе концерт. 


Оказа се, че част от изпълнителите са взели участие в онлайн курсовете, които Влада е създала преди време. Ето и цялата история:

ˮМайсторските класове по фолклорно пеене Bulgarian Master Singers Series е идея, която се роди съвсем спонтанно в началото на пандемията. Наложи се да работим с моя хор Yasna Voices дистанционно. Тогава реших да направя курсове за по-широк кръг почитатели на българското народно пеене. По същото време надеждите ни да стигнем до събора в Копривщица се стопиха, разбра се, че поради пандемията той няма да се състои. В този вакуум, който се създаде, си представих колко много певци и певици по света са планирали с такъв плам да отидат в Копривщица, но това няма как да се осъществи. От друга страна, нашите големи народни изпълнители, останали без обичайната си дейност, със сигурност щяха да се зарадват от срещата със свои почитатели по света. Така, преди почти три години, се появи този курс, в който взеха участие над 200 любители на българския фолклор от 25 страни на пет континента. Имаше над 17 часа времева разлика когато се срещахме на живо. От Япония и Нова Зеландия до Западния бряг на САЩ и Канада имаше 17-18 часа разлика. Участниците от Япония, например, трябваше да станат в 3 ч. през нощта, за да присъстват на обучението“.

За преподаватели Влада кани известни народни певици:

ˮПовечето бяха сред най-видните ни изпълнителки – Янка Рупкина, една легенда за всички, които обичат българската песен, Радка Алексова, Бинка Добрева, Нели Андреева, Гергана Димитрова, Виолета Маринова. Всички те са омайвали с гласа си хората по света и са провокирали у тях интерес към нашия фолклор. За учениците беше много интересно да чуят откъде са научили песните, които изпълняват, как народната музика им е дала възможност да пеят на най-големите сцени по света. Макар и в онлайн пространството, срещите бяха много вълнуващи.“

На тези срещи преподаватели и ученици многократно говорят за Копривщица – възрожденското градче, което през пет години събира самодейни изпълнители от цяла България, носители на старинната ни традиция. Така се формира и многонационалната група певци от САЩ, Гърция, Великобритания, Япония, Аржентина. Те пристигат в България дни преди събора, за да посетят Котел, Жеравна и др. и да се срещнат лично с някои от преподавателите в курса.

С народната певица Виолета Маринова (втората от ляво на дясно) и част от групата
ˮВсички си тръгнаха от България с невероятно чувство на щастие в сърцето – казва в заключение Влада. – Имаше трудности – някои от членовете на нашата група се оказаха с вируса и не можаха да участват на събора, други бяха под карантина… Но абсолютно всички си тръгнаха с невероятен заряд и споделиха, че очакват с нетърпение да се върнат в България след три години, когато е следващият събор.“

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:

Още от категорията

Биг бендът на БНР ни подарява "Бяла Коледа"

Дни преди рождественските празници Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев кани своите почитатели на концерта, озаглавен "Бяла Коледа". Събитието е на 23 декември от 20.00 часа в Sofia Live Club. Ще чуем любими коледни песни, джаз стандарти и..

публикувано на 08.12.22 в 10:10

Знаците в новата песен на Innerglow

"Знак" се нарича песента, която ще чуем през следващите минути. Тя е на Innerglow – една млада, но вече утвърдила се като любима група на новите поколения. И, подобно на заглавието си, наистина е знакова за младите музиканти. Година след премиерата..

публикувано на 07.12.22 в 10:15

Малко повече джаз …

Everybody Needs a Little More Jazz (Всеки се нуждае от малко повече джаз) – това е мотото, което са избрали за предстоящия си концерт певицата AnaBella – Ана Топалова и композиторът Минко Ламбов. ˮТова е подарък за всички ценители на..

публикувано на 05.12.22 в 10:35